Mångfald med föreläsare Ergin Özdemir
När jag beslutade mig för att börja fokusera mer på hur mångfalden påverkade en arbetsgrupp, företag och samhälle, jag hittade andra svar än jag trodde.
Nu är det 12 år sedan jag var med kursen Företagsläsning hos Handelshögskolan i Stockholm, där vi fick massor av nya kunskaper och perspektiv. En av våra lärare var Gabriella Fägerlind som sade flera gånger om att mångfald handlade mer om perspektiv, om hur vi människor tänkte om orsak och verkan. Hon tipsade om sin bok, Mångfald i Praktiken, som jag har läst ett par gånger och Scott E. Page's book The Difference.
Hon pratade mer om "olikheter" än "mångfald" och hennes bok ger konkreta tips och råd hur grupper med olikheter kan skapa mer kreativitet och innovation.
The Difference handlar om hur vi tänker i grupper, om hur vår kollektiva visdom överstiger summan av dess delar. Varför kan team av människor hitta bättre lösningar än briljanta individer som arbetar ensamma? Och varför är de bästa gruppbesluten och förutsägelserna de som bygger på just de egenskaper som gör var och en av oss unika? Svaren ligger i olikheter – inte hur vi ser ut utanför, utan hur vi ser ut inuti, våra distinkta verktyg och förmågor.
Jag tänker att när vi använder oss begreppet mångfald menar vi etnicitet. Begreppet olikheter är bredare och omfamnar andra olikheter.
Video - Ergin Özdemir - När livet tar en ny väg
Vad betyder Mångfald? Olikheter? Inkludering?
Låt oss ta en diskussion om hur du/ni definierar mångfald in din/er organisation. Företag och organisationer som är bra på olikheter inte bara är mer kreativa och innovativa de också attraherar fler anställda/kunder och mer lönsamma än sina konkurrenter.